2009. október 6., kedd

Éj a kopár hegyen

Muszorgszkij egy másik híres műve - mely szintén a kedvencem - az Éj a kopár hegyen címet viseli. Ezt a hangversenyfantáziát Gogol Szent Iván éj című drámája nyomán komponálta 1867-ben. A téma - a megnyílt sírokból előbújó és boszorkányszombatot tartó holtak - igen népszerű volt a romantikus zenében.
A zeneszerző azonban a régi orosz hiedelemvilágból merítkezett. Igen érzékletesen ábrázolja a föld alól előtörő baljós hangokat, a feltámadt halottak táncát és hátborzongató ünnepélyességgel a sötétség fejedelmét.

A zenemű tartalmát, programját maga a zeneszerző írta meg: Szellemhangok föld alatti zaja - A sötétség szellemeinek, majd magának a Sátánnak a föltűnése - Hódolat a Sátán előtt, fekete mise - Az orgia tetőpontján megkondul a távolban egy falusi templom harangja, melynek szava elűzi a sötétség szellemeit - Virradat.

Különlegesen szép a hajnal ábrázolása: előbb klarinét, majd fuvola játszik egy gyönyörű dallamot: a világosabb hangszín és az, hogy a dallam mollból dúr hangneműre változik, szinte láthatóvá teszi a pirkadatot.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Irattár

Az olvasóközönség